Jdi na obsah Jdi na menu
 


NÁRODNÍ LISTY A WEBY OD 1.8.2015 SE ZMĚNAMI K LEPŠÍMU

24. 7. 2015

NÁRODNÍ LISTY

 

-NÁRODNÍ MYŠLENKA- NDS-

 

ALMANACH-LUMÍR .

narodnilisty@centrum.cz, cmnd.nds@centrum.cz, valenta.cmnd@gmail.com,

 

DENNÍ ZPRÁVY. POLITICKÁ HLÍDKA

 

ZRÁDCE SVÉ VLASTI PRO JIDÁŠSKÝ GROŠ :

 

 

 

 

 

Řecký premiér Alexis Tsipras pod hrozbou vyloučení země z eurozóny couvl a totálně kapituloval. Vítězství slaví unijní jestřábi. I když dohoda v parlamentu může díky opozici projít, voliči Tsiprasovi prudký obrat neodpustí a zemi zřejmě hrozí předčasné volby, myslí si komentátoři. Z Řecka přitom zní, že s pistolí na spánku by souhlasil každý.

Dnes 11:05Řecko se po maratónu jednání dohodlo s věřiteli na restrukturalizaci dluhu a střednědobém financování v podobě růstového balíčku v hodnotě 35 miliard eur. I samotný řecký premiér Alexis Tsipras ale zároveň označil podmínky nové dohody o finanční pomoci za velmi tvrdé. Dodal však, že zajistí stabilitu země. [celá zpráva]

Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy řecký premiér Alexis Tsipras jen pár dní po referendu couvl a „totálně kapituloval“.

Součástí dohody je plán na vytvoření majetkového fondu řeckých aktiv v objemu až padesáti miliard eur. Výnosy z prodeje aktiv z tohoto fondu, který bude mimo dosah řecké vlády, budou sloužit k pokrytí části řeckého dluhu. Aktiva, která jsou součásti současných plánů na privatizaci, přitom dosahují hodnoty v souhrnu asi sedmu miliard eur. Na summitu zaznívaly i takové hlasy, že vytvoření fondu přeměňuje Řecko v německý protektorát,“ uvedl.

Kovanda odhaduje, že Tsipras zřejmě nakonec dohodu „protáhne“ v parlamentu za pomoci opozice. „Ztratil ovšem již důvěru radikálnějších spolustraníků ze Syrizy, které tak hrozí rozkol, jenž může skončit i vypsáním předčasných voleb,“ myslí si.

S pistolí na spánku

Podobně komentuje dohodu i evropský tisk. Podle italského deníku La Repubblica se v Bruselu na evropském nebi triumfálně vznášeli unijní jestřábi. Rakouský list Die Presse přirovnal nekompromisní postoj německého ministra financí Wolfganga Schäubleho ke gansterskému chování. Řecku hrozí v nejbližších dnech politická krize, píše podle ČTK i francouzský tisk.

S pistolí na spánku by souhlasil každý,“ obhajoval nové řecké ústupky podle listu Ouest-France jeden zdroj z řecké vlády. Zdroj v rámci nynějších složitých politických vyjednávání v Řecku ve své obhajobě ústupků zdůraznil, že ekonomická situace Řecka a jeho bank je velmi vážná a že země je závislá na zahraniční finanční pomoci.

Banky mají šanci znovu otevřít

Přijetí návrhu by mělo znamenat, že Evropská centrální banka (ECB) bude pokračovat v dodávání nouzové hotovosti řeckým bankám, a nedojde tak ke zhroucení řeckého finančního systému a v podstatě k nucenému zavedení nové měny. Řecko by mělo dostat dostatek prostředků na to, aby pokrylo své akutní závazky a postavilo se finančně na nohy,“ řekl Novinkám analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš.

Krátkodobým rizikem je podle něj zejména proces schvalování podmínek pomoci v řeckém parlamentu a reakce řecké veřejnosti. „Dlouhodobě je rizikem implementace dohody, tedy to, jak bude Řecko dohodu plnit. Nelze vyloučit politickou nestabilitu, nové volby a novou vládu, která se může chovat ještě hůř než současná,“ dodal.

Otázka, zda Řekové nakonec dokážou své sliby plnit, je klíčová i podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka.

Dá se jen říci – konečně. Půlroční divadelní představení s řeckým referendem na konci bylo zcela zbytečné. A Řecko za ten špás draze zaplatilo a zaplatí. Otázkou je, zda se tentokrát eurozóna, MMF a ECB vyvarují chyb, kterých se dopustily v prvním a druhém záchranném programu, tedy příliš optimistických makroekonomických prognóz a nedostatečného tlaku na disciplínu na řecké straně,“ řekl Marek Novinkám.

Akcie v Evropě v reakci na zprávy o dohodě rostou. Hlavní index německé burzy posiloval kolem desáté hodiny dopoledne o 1,26 procenta, francouzská burza rostla o 1,81 procenta. O více než procento roste i hlavní index na burze v Praze.

Euro vůči dolaru nejprve mírně posílilo, vzápětí se ale vrátilo na úrovně kolem 1,11 USD/EUR, jak se obchodovalo již v pátek. Česká měna se prodává za 27,10 CZK/EUR.

Tomáš Volf, Novinky

PŘIPRAVIL Václav Hrabovský

 

 

 

 

 

Najväčšou hrozbou pre národnú bezpečnosť Spojených štátov predstavuje Rusko. Uviedol to americký generál Joseph Dunford.

Za šéfa zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl ho nedávno navrhol americký prezident Barack Obama.

Ak sa chcete hovoriť o štáte, ktorý by mohol predstavovať existenčnú hrozbu pre Spojené štáty, musel by som ukázať na Rusko,“ povedal počas vypočúvania pred senátormi.

Dodal, že Rusko je jadrová mocnosť, ktorá je schopná narušiť zvrchovanosť spojencov USA.

Dunford schvaľuje dodávku zbraní Ukrajincom

Dunford sa domnieva, že Ukrajine by bolo rozumné dodať americké zbrane, aby mohla bojovať proti separatistom, ktoré podporuje Rusko. Bez tejto vojenskej pomoci vraj ukrajinské ozbrojené sily „nebudú schopné samé sa ubrániť proti ruskej agresii“.

Štvorhviezdičkový generál pechoty podľa spiegel.de hovoril aj o ďalších nebezpečenstvách. Medzi ne zaradil zvyšovanie vojenskej schopnosti Číny a jej prítomnosti v Pacifiku, kde tiež došlo k stretu záujmom medzi Pekingom a Washingtonom.

Treťou hrozbou je podľa Dunforda Severná Kórea a jej balistické strely. Rečnil tiež o operáciách teroristickej organizácie Islamský štát. „Domnievam sa však, že Rusko je najväčšou hrozbou pre našu národnú bezpečnosť," zdôraznil generál.

Pokračovanie článku pod reklamou videoreklama

 

Obamova administratíva sa dištancovala

Biely dom sa od slov generála dištancoval. Jeho hovorca Josh Earnest reagoval, že Dunfordovo vyjadrenie je jeho osobným postojom a nie je „analýzou prezidentovho tímu pre národnú bezpečnosť“.

Šéfka amerického civilného letectva Deborah Lee Jamesová sa na adresu Ruska vyjadrila obdobne. „Považujem ho ako najväčšiu hrozbu pre národnú bezpečnosť Američanov,“ uviedla.

Teraz nie je čas ukázať nedostatok odhodlania proti ruským cieľom,“ dodala. Preto bude US Air Force posilňovať svoju prítomnosť v Európe. Jamesová vyhlásila, že je sklamaná z toho, že len štyri z 28 štátov NATO vyčlenia dve percentá svojho HDP na obranu.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Ilumináti z celého světa a zejména ČR

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář