Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dva fejetony předsedy NDS-ČS ND JANA VALENTY

14. 7. 2014

cm-republikanska-strana.jpg

 

 

NÁRODNÍ LISTY

Hlavní redakce : šéfredaktor Jan Valenta



 

Ještě před Fejetonem po Fejetonu .

Vůbec jsem nechtěl psát o Ukrajině dnes ale po neděli. Nicméně ji máme přím v Praze. Po Metru A,B a snad i C se potulují opilí „maskoti“ ve žlutých kostýmech medvědů v UK barvách a jeden zcela opilý cizinec!

Odjíždí ze Zahradního města , musel jsem u čínského obchodníka reklamovat výrobek, který měl sloužit k převodu dat. Jdu do Metra A a hovořím s mladou ženou, mám totiž jet na hl.n. Pro přítelkyni a žel né na jiné nádraží než na Hlavní. Hovoříme o tom, že na ulicích Nikolajevky a Luganska leží mrtvá těla mužů , žen a dětí. „Proč to zavádí sem k nám , terorismus? , ptá se mladá žena . Ráno jsem totiž převzal od naší redaktorky další otřesná fota z vybombardované čtvrti ! A opilý „civilista“ ukazuje na podříznutý krk, fotí a i já vytahuji mobil s foto . Přes sklo vagonu vyhrožuje zabitím...Policie jako „vždy“ když má být není.... A pcit že ani v Praze se necítíme bezpečně před přistěhovalci, kteří se z pokojných gastarbaitrů mění teroristy …

(JV dnes)

FEJETON II.PO FEJETONU .

ŠÉFREDAKTOR NÁRODNÍCH LISTŮ JAN VALENTA DNE 12.7.2014

NÁRODNÍ LISTY. Každý den s nimi i spím. Pojem, legenda a skutečnost ! Musíme je zejména v dnešním čase střežit a odkaz těch, kteří padli za svobodu naší vlasti. Nevím zda přežiji rána. Co když si mne najdou teroristé a podřežou nás ? Ale ne, to bychom jim dali prostor. Nad fotkou vyznamenání naší nejstarší redaktorky Jany Severinové se mi připomenul slavný výrok parafrázo-vaný JUDr. Karlem Kramářem : „ PRAVDOU I TŘEBA PROTI VŠEM „ ! - Ba ne trilogie profesora, redaktora a senátora Aloise Jiráska byla oním husitstvím, které jsme dne 6.7.2014 vzpomenuli na Přípravném výboru Zemského sněmu ČESKOSLOVENSKA .

Nyní, kdy jsem se doslova „prokousal“ různými výklady naší dávné i novodobé historie, uvědomil jsem si zejména při řádění ordnerů UK kanárů v Praze dnes o nutnosti Slovanské vzájemnosti a o jednotě ČECHŮ A SLOVÁKŮ v boji ve dvou válkách , III. Odboji a slavné historii „Bratříků“ u Lučence 1451 ! Za téměř patnáct století stop slovanské civilizace si vybavuji ony „Tři pruty Svatoplukovy „ . A následoval druhý rozpad po tom ze 7.století . Opět po vpádu z dnešního Maďarska se naši bratři na Slovensku ocitli tisíc let v kleštích . Prvý Avarský vpád byl velmi zhoubný poté co zůstala v civilizaci Byzantská říše a Francká říše. A byla tu Samova říše, kmenov svaz Slovanů, který roku 624 zastavil Avary nedaleko Komárna ! O sedm let později Samoslav Veliký porazil Francký vpád u Vogadisburku ( u Kadaně) roku 631. Jsem rád, že dopisuji hru, kterou předělávám do nové podoby a je ku čtení v Národních listech. Zbývají asi dva obrazy a tak mne napadlo při ochraně autorských práv a u příležitosti formování ZEMSKÉHO SNĚMU ČECH, MORAVY,SLEZSKA A SLOVENSKA . Když vidím, co přinesla Slovanská kultura do Evropy bezprostředně na artefaktech napadá mi, že vlastně prvý historický „opatrovník“ , jak říkají naši bratři dnes byl zvolen Velkým sněmem kmenů od Labe po Dunaj ! A po obnově našeho třetího soužití v roce 1918 je tu Mnichov, okupace, komunistická diktatura a současná diktatura, která protiprávně rozbila stát, kde Zemské sněmy měly i za králů císařů veliký význam.

A o to jde! Opět vrátit našim národům jejich státnost, hrdost nejen na minulost ale i přítomnost a slavnou budoucnost. A proto mi dovolte nápad jak Samoslav král všech Slavjanů kladl na srdce jednotu slovanských kmenů :

Ty Lechu jdi za Vislu a založ Zemi Polanů, Ty Kroku synu Čecha staň se knížetem Čechů, Vlastislave osídli Lucko, Svatoslave kmen Moravanů , Ludovíte zemi nad Váhou a Hronom, ku prospěchu všeho Slovanského rodu v míru a svornosti si zvolte krále , který bude volen Sněmem všech zemí které vy budete obývat.....“ Tak asi ve finále této hry.....Váš Jan Valenta



 



 



 



 



 



 

 

NÁRODNÍ LISTY PRAHA ČESKOSLOVENSKO

pro všechny weby Klubu NL.


 


 

FEJETON PŘED FEJETONEM .

ZEMSKÝ SNĚM BUDE .

Šéfredaktor Jan Valenta dnes 11.7.2014


 

Necelý týden po Přípravném výboru Zemského sněmu ČESKOSLOVENSKÉHO lze hodnotit jeho přípravnou fázi vcelku kladně ve smyslu našeho státního práva obou národů. Skutečností je že na výzkumu jsem nechával i „duši“ a doufám že mi to bude přisouzeno jako klad !

Na Deklaraci jsem se i úvodu „podepsal „ a každý určitě pozná i můj „rukopis“ . Jsem rád že nakonec toto bylo kolektivní dílo příslušníků dvou národů žijících v jakési „ demokratuře“ důsledků více totalitních diktatur !

Mohlo nás být víc a tak bude nutné oslovit ty, kteří včas nedostali pozvánky nebo nemohli. Pokračování nastoupené cesty práva, spravedlnosti a nového státního uspořádání se děje evoluční cestou , která je vlastní oběma národům.

Velmi mne zaujala v slavnostní části byť i s trémou četba slavného FEJETONU VE FEJETONU našeho mladého redaktora Michala Ulvra od Jana Nerudy, nejslavnějšího fejetonisty všech dob a redaktora Národních listů let 1861 až 1891 ! Ano , 9. července uplynulo 180 let od jeho narození .

Jsem šťasten že v místě konání je výstavka o konání a ustavení Zemského sněmu . Podklady jsou i z Národního archivu , fotokopie jsem pořídil na vlastní skromné náklady . Vždyť je to i má povinnost informovat tak jak by si sto náš slavný básník přál, neboť mé „literární střevo“ mne k tomu předurčuje .

Co přát Zemskému sněmu od jeho novodobého „otce „??? Snad mi odpustíte tuto malou neskromnost. Jinak jsem pouhý služebník své Československé vlasti.

( pokračování vlastní fejeton asi v neděli )


 

Váš Jan Valenta

 

 

Náhledy fotografií ze složky předseda ČMND-NDS Jan Valenta

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář